Zwaar werk regeling

Werkgevers en werknemers hebben in de cao die loopt van 1 januari 2021 tot en met 28 februari 2022 afgesproken dat de slagersbranche een zogenaamde ‘RVU-regeling’ krijgt. Deze regeling wordt ook wel de ‘zwaar werk regeling’ genoemd. Deze regeling maakt het mogelijk dat jij als werknemer, als je voldoet aan de voorwaarden, eerder kunt stoppen met werken. Jouw werkgever betaalt hiervoor een vergoeding of uitkering. Deze regeling is tijdelijk en geldt tot en met 2025. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de regeling. 

Deze regeling is onderdeel van het duurzame inzetbaarheid-beleid in de slagersbranche, net als de seniorenregelingen. Werknemers in de slagersbranche, net als in andere branches, moeten langer doorwerken door de gestegen AOW-leeftijd. Om ervoor te zorgen dat werknemers die zwaar werk verrichten of hebben gedaan gezond met pensioen kunnen, is het van belang dat deze werknemers eerder kunnen stoppen met werken. Met deze regeling kun je maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken. Jouw werkgever stelt dan per jaar een vergoeding/uitkering beschikbaar.Definitie van ‘zwaar werk’ Niet elke taak is aan te merken als ‘zwaar werk.

Voor wie is de regeling bestemd?

Onder ‘zwaar werk’ vallen die werkzaamheden/functies, waarbij de werknemer, binnen het geautomatiseerde productieproces van een voorverpakkingsbedrijf of centraleslagerij, in een ruimte die gekoeld is tot een temperatuur beneden 12 gradenCelsius, zelf werkzaamheden verricht die gelden als fysiek, eenzijdig en sterk repeterend.

Per wanneer?

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de regeling. Zodra het reglement is vastgesteld wordt het gepubliceerd.