Arbeidsongeschikteid en WW

V: Kan de werknemer zijn deelname aan de regeling opschorten?

Deelname aan de regeling kan niet tussentijds worden opgeschort.

V: Wat moet de werkgever betalen als de werknemer die deelneemt aan de seniorenregeling ziek wordt?

Dit is afhankelijk van het moment van ziekte.

Voorbeeld: Henk werkt fulltime en verdient 3.000 euro bruto. Hij gaat deelnemen aan de 95-100-100 regeling. Hij verdient dan 100% van 3.000 euro bruto dus 3.000 euro. Mocht Henk ziek worden, dan ontvangt hij op grond van de cao gedurende het eerste half jaar van ziekte 3.000 euro bruto. Gedurende het tweede halfjaar van het eerste ziektejaar ontvangt Henk op grond van de cao 2.700 euro (90% van 3.000 euro) en gedurende het gehele tweede ziektejaar 2.400 euro (80% van 3.000 euro bij volledige arbeidsongeschiktheid gedurende het gehele tweede ziektejaar).

V: Wanneer een werknemer volledig arbeidsongeschikt raakt en een WIA-uitkering (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) krijgt, wordt deze dan gebaseerd op het laatst verdiende daadwerkelijk salaris?

Een WIA-uitkering is gebaseerd op het sv-loon (sociale verzekeringsloon) dat is verdiend in het jaar voorafgaand aan de eerste ziektedag. Bij deelname aan de seniorenregeling kan dit dus het lagere loon zijn.

V: Heeft deelname aan de seniorenregeling gevolgen voor een WW-uitkering?

Ja, omdat de WW gekoppeld is aan het sv-loon (sociale verzekeringsloon) en bij de seniorenregeling het daadwerkelijk verdiende salaris daalt, daalt daardoor ook het sv-loon en dus ook de hoogte van een eventuele WW-uitkering.

Terug