Algemeen
V: Wat is de aanleiding voor de seniorenregelingen in de branche?
Er bestaan twee seniorenregelingen in de branche. De twee regelingen zijn ontstaan vanuit de noodzaak tot fysiek herstel van het werken. Veel oudere werknemers in de slagersbranche zijn op zeer vroege leeftijd begonnen met werken en hebben vandaag de dag als 60-jarige of ouder tijd nodig om te herstellen van het werken. Denk hierbij aan de vele fulltime werkende slagers en productiemedewerkers die iedere dag in de winkels, de productiebedrijven of in de industriële slagerijen op hun benen staan in koude omgevingen. Maar ook vele verkoopmedewerkers in de winkels ervaren hun beroep als zwaar. De twee regelingen leveren vanuit oogpunt van duurzame inzetbaarheid van medewerkers daarom een belangrijke bijdrage aan het op een gezonde manier halen van de AOW-gerechtigde leeftijd.
V: Welke seniorenregelingen zijn er?
Seniorenregeling I geeft de werknemer onder voorwaarden het recht om vanaf 60 jaar 80% van zijn reguliere arbeidsduur per week te gaan werken, tegen doorbetaling van 90% van het feitelijke loon dat de werknemer zou hebben verdiend, als hij niet minder was gaan werken en 100% pensioenopbouw (80-90-100%).
Seniorenregeling II geeft de werknemer onder voorwaarden het recht om vanaf 60 jaar 90% van zijn reguliere arbeidsduur per week te gaan werken, tegen doorbetaling van 100% van het feitelijke loon dat de werknemer zou hebben verdiend, als hij niet minder was gaan werken en 100% pensioenopbouw (90-100-100%).
V: Waar zijn de regelingen te vinden?
In de artikel 27 van de Cao voor het Slagersbedrijf staan de afspraken en de voorwaarden waaraan moet zijn voldaan, wil je als werknemer gebruik kunnen maken van één van de twee seniorenregelingen.
V: Wanneer is de regeling ingegaan?
Seniorenregeling I (80-90-100) bestaat al een aantal jaren. De seniorenregeling II (90-100-100) gaat in per 1 januari 2023. De regeling 95-100-100 stopt per 31 december 2022.
V: Vanaf welke leeftijd mag een werknemer gebruikmaken van één van de twee seniorenregelingen?
Elke werknemer als gedefinieerd in de Cao voor het Slagersbedrijf van 60 jaar en ouder op wie de Cao voor het Slagersbedrijf van toepassing is en die nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, kan gebruikmaken van één van de twee seniorenregelingen.
V: Tot welke leeftijd mag een werknemer gebruikmaken van één van de regelingen?
Een werknemer kan gebruik maken tot het bereiken van de voor hem/haar geldende AOW-leeftijd.
V: Wat houden de twee seniorenregelingen in?
Afhankelijk van de soort regeling werkt de werknemer:
a. of 80% van zijn reguliere arbeidsduur per week, tegen doorbetaling van 90% van het feitelijke loon dat de werknemer zou hebben verdiend, als hij niet minder was gaan werken en 100% pensioenopbouw.
b. of 90% van zijn reguliere arbeidsduur per week, tegen doorbetaling van 100% van het feitelijke loon dat de werknemer zou hebben verdiend, als hij niet minder was gaan werken en 100% pensioenopbouw.
V: Gelden de twee seniorenregelingen ook voor parttimers?
Ja, maar een parttimer kan alleen van een seniorenregeling gebruik gaan maken indien hij/zij vóór de dag deelname aan de seniorenregeling tenminste 50% van de wekelijkse normale arbeidsduur (= 50% van 38 uur per week = 19 uur) werkzaam is. Dat staat in de cao.
Werkt een parttime verkoopster bijvoorbeeld nu 18 uur en wil zij over 3 maanden gebruik gaan maken van één van de twee seniorenregelingen, dan bestaat er formeel gezien geen recht op deelname aan een seniorenregeling, tenzij de werkgever daarmee wil instemmen. Bij instemming krijgt de werkgever echter geen uitkering van de stichting SAS I.
V: Welk loon ontvangt een deelnemer aan de seniorenregeling?
De werknemer ontvangt bij deelname aan Seniorenregeling I (80-90-100) 90% van zijn oorspronkelijk salaris. Bij deelname aan deze regeling groeit het nieuwe salaris (= 90% van het oorspronkelijk salaris) ook mee met eventuele overeengekomen structurele loonsverhogingen tussen cao-partijen.
De werknemer ontvangt bij deelname aan Seniorenregeling II (90-100-100) 100% van zijn oorspronkelijk salaris. Bij deelname aan deze regeling groeit het salaris (= 100% van het oorspronkelijk salaris) ook mee met eventuele overeengekomen structurele loonsverhogingen tussen cao-partijen?
V: Hoe en waar kan de werknemer zich aanmelden?
De werkgever moet een werknemer van 60 jaar of ouder de mogelijkheid aanbieden tot gebruikmaking van één van de twee seniorenregelingen. Maar de werknemer kan ook zelf een verzoek tot gebruikmaking van de seniorenregeling bij de werkgever indienen. Voor seniorenregeling moet zo’n verzoek minimaal 3 maanden voor de datum van ingang bij de werkgever worden ingediend. Dit kan per brief, e-mail of mondeling.
V: Zijn er vaste instroommomenten wat betreft deelname aan een seniorenregeling?
Er zijn voor beide seniorenregelingen geen vaste instroommomenten. Wel is het zo dat de werknemer tenminste drie maanden van tevoren per brief, e-mail of mondeling zijn wens tot deelname aan de regeling kenbaar moet maken bij de werkgever. Vanwege de bedrijfsvoering is overleg met de werkgever over het gewenste instroommoment vereist.
V: Mag de werkgever een verzoek tot deelname aan een seniorenregeling weigeren?
Als de werknemer voldoet aan alle voorwaarden, dan moet de werkgever een verzoek tot deelname toestaan. De werkgever mag hier alleen van afwijken als een zwaarwegend bedrijfsbelang zich hiertegen verzet.
V: Mag de werkgever een medewerker die deel wil nemen aan de seniorenregeling als voorwaarde daarvoor verplichten een andere functie te accepteren?
Nee, dat mag niet. De seniorenregeling is geen wijziging van de arbeidsovereenkomst en dus ook geen wijziging van de functie. De medewerker die deelneemt aan de seniorenregeling gaat in zijn huidige functie minder werken.
V: Wat zijn de consequenties van een urenvermeerdering in de periode voorafgaand aan deelname aan de seniorenregeling?
Als er sprake is geweest van een urenvermeerdering in de vijf jaar direct voorafgaand aan de ingangsdatum van deelname aan de seniorenregeling, kan alleen gebruik worden gemaakt van de seniorenregeling voor het aantal uren dat de werknemer, voorafgaande aan de arbeidsduurvermeerdering, een dienstverband had.
Voorbeeld: een werknemer wil per 2 december 2019 deelnemen aan een seniorenregeling. Per 1 januari 2015 zijn de uren van de werknemer opgehoogd van 32 naar 38 uur. In dit geval wordt de 80/90/100 variant berekend over de oude arbeidsduur, namelijk 32 uur. Dat betekent dat bij 80% werken de werknemer geen 7,6 uur minder gaat werken, maar 6,4 uur. De werkweek wordt per 2 december 2019 dan 31,6 uur per week.
V: Kan een werknemer gedurende zijn deelname aan een seniorenregeling vragen om meer uren te gaan werken?
Werknemer en werkgever leggen in een schriftelijke overeenkomst tenminste vast, de ingangsdatum waarop de seniorenregeling wordt toegepast, de dag of uren waarop de werknemer niet werkt, de loondoorbetaling en de pensioenopbouw. Van de schriftelijk vastgelegde vrije uren kan alleen na onderlinge overeenstemming tussen werkgever en werknemer worden afgeweken.
V: Kan een werkgever een werknemer verplichten mee te doen aan een seniorenregeling?
Nee, de werknemer kan niet worden verplicht mee te doen. De werkgever moet wel aan een werknemer van 60 jaar of ouder de mogelijkheid tot gebruikmaking van één van de twee seniorenregelingen aanbieden.
V: Moet er een nieuwe arbeidsovereenkomst worden afgesloten bij gebruikmaking van een seniorenregeling?
Nee, dat is niet nodig. Wel moeten de werkgever en werknemer in een aparte nieuwe schriftelijke overeenkomst tenminste de ingangsdatum waarop de seniorenregeling wordt toegepast, de dag of uren waarop de werknemer niet werkt, de loondoorbetaling en de pensioenopbouw vaststellen. Op de website www.duurzameinzetbaarheidslagers.nl is een voorbeeldovereenkomst te downloaden.
V: Mag een werknemer bij deelname aan de seniorenregeling in de vrijgekomen tijd andere werkzaamheden gaan doen?
Nee, nieuwe nevenwerkzaamheden verrichten in de vrijgekomen werktijd is niet toegestaan. In de cao staat hierover het volgende: Het is de werknemer niet toegestaan om op de vrije dag of de vrije uren die ontstaat door het sluiten van een overeenkomst tot deelname aan de seniorenregeling, werkzaamheden te verrichten, hetzij op basis van een arbeidsovereenkomst, hetzij in de zelfstandige uitoefening van zijn beroep of bedrijf.
V: Moet de werkgever en werknemer met elkaar bespreken op welke manier het takenpakket 10% (van 100% naar 90%) of 20% (van 100% naar 80%) verminderd wordt vanwege deelname aan de seniorenregeling?
Ja, de medewerker en de leidinggevende/werkgever bespreken vooraf hoe het takenpakket aangepast wordt.
V: Mogen er door werkgever en werknemer andere afspraken worden gemaakt over het werkrooster?
Ja, de feitelijke werktijden en de te verrichten werkzaamheden worden vastgesteld in overleg tussen de werkgever en de werknemer.