‘Het slagersvak is prachtig. Je rolt er zo in’
Rick Vincentie, Smaecktheater Paul, Den Haag
‘Ik ben er trots op om in zo’n mooie zaak te werken, met leuke klanten en collega’s. Ik ben hier jaren terug begonnen als weekendhulp en volgde eigenlijk een andere opleiding. Toen ik met die opleiding stopte werd ik door mijn baas uitgedaagd om de slagersopleiding te volgen. Hij vond dat ik het in me had. Ook mijn collega’s enthousiasmeerden me verder te gaan in het vak. Dat hadden ze goed gezien: het is een mooi vak. We werken met supermooie producten in deze branche. Van die kwaliteit worden niet alleen onze klanten, maar ook ikzelf blij. Als ik praat met leeftijdsgenoten die het slagersvak ook wat lijkt, zeg ik altijd: geef het een kans. Loop gewoon een slagerij binnen, vraag of je mee mag draaien en wie weet rol je net als ik zo het vak in.’
‘Mensen vinden het slagersvak heel interessant’
Martijn Griekspoor, Mood4, Nieuw Vennep
‘Als ik vertel dat ik slager ben, zie ik vaak verraste gezichten. Het is een beroep, wat steeds minder wordt uitgeoefend. Tegelijkertijd merk ik dat heel veel mensen geïnteresseerd zijn in het vak. Als wij worst maken bijvoorbeeld doen we dat in het zicht, zodat alle klanten kunnen meekijken. Dat vinden ze mooi om te zien.
Ik ben vanaf de eerste dag verliefd op het slagersvak. Veel mensen denken dat het alleen om een stuk vlees snijden gaat, maar het is zoveel meer. We doen catering, bereiden lekkere broodjes en maaltijden, maken salades… Sinds een jaar hebben we ook een barbecueshop. We verkopen mooie barbecues en alles wat er bij hoort. We geven ook workshops. Het is echt een gevarieerd vak.’
‘Het slagersvak is allesbehalve koud en kil’
Carlijn Rood, Keurslagerlager Sam Rood, Avenhorn
‘Je kan wel zeggen dat ik opgegroeid ben in de slagerij. Van jongs af aan vond ik het leuk om in de slagerij te werken of samen met mijn vader bestellingen rond te brengen. Soms heb ik het idee dat mensen het verkeerde beeld hebben bij dit vak. Ze denken dat het koud en kil is, maar niks is minder waar... Zelf kan ik me geen mooier vak voorstellen dan het slagersvak. Het is heel gevarieerd. Er is zoveel leuks te doen: klanten verrassen met mooie producten, heerlijke maaltijden bereiden, geen dag is hetzelfde. Mijn ambitie is nu om de zaak van mijn vader over te nemen, dit mooie team te gaan managen en er samen voor zorgen dat het een goed lopend bedrijf is.’