Coronavirus & de winkelmedewerker

Hygiënisch werken is altijd al heel belangrijk en een wezenlijk onderdeel binnen de slagerij en nu met het coronavirus nog meer dan normaal. Naast het volgen van de richtlijnen en protocollen zoals opgenomen in de Hygiënecode voor het Slagersbedrijf, kun je meer doen.

Waar moet ik in het algemeen op letten?
Hygiënisch werken en handelen is, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, belangrijker dan ooit. Een aantal extra richtlijnen en aandachtspunten op een rij: 

 1. Was je handen regelmatig (30 seconden en met zeep).
 2. Houd 1,5 meter afstand tot elkaar en beperk fysiek contact.
 3. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 4. Gebruik papieren zakdoekjes.
 5. Ben je verkouden of heb je griepverschijnselen (denk hierbij aan milde gezondheidsklachten als niezen, een loopneus, lichte hoest, keelpijn of verhoging tot 38 graden), dan werk je niet in de slagerij en blijf je thuis tot de klachten voorbij zijn. De kans dat jij andere collega’s besmet is groot. 

Welke maatregelen moet mijn werkgever nemen?
Jouw werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Hij moet de risico’s in kaart brengen en beoordelen. Werk je op een plek waar je kans loopt op besmetting, dan moet jouw werkgever er alles aan doen om het risico op besmetting te verkleinen. Als medewerker heb jij wellicht ideeën, bespreek deze dan met je werkgever want twee weten meer dan één.

Hoe zorg ik voor voldoende afstand tussen mijzelf en mijn collega's?
Hygiëne, gezondheid en veiligheid zijn nu extra belangrijk, ook op de werkvloer. Ga vooral door met het opvolgen van de instructies vanuit de overheid en geef elkaar ook de gelegenheid. Jij en je werkgever hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid (Arbowet) om de risico’s op eventuele besmetting te verkleinen. Enkele tips:

 • Met de ruggen naar elkaar toe langs je collega’s lopen achter de toonbank.
 • Zorg ook voor 1,5 meter afstand tussen jou en je collega's bij pauzes en omkleden. 
 • Je kunt bijvoorbeeld achter de toonbank vakken maken waar je als werknemer niet uit mag. Dat betekent een andere manier van werken, omdat je zelf dan niet even de ham kan snijden omdat dat een ander vak is.
 • Of werk met mondkapjes als het echt niet anders kan.

Wat kan er verder gedaan worden in de slagerij?
Als team kun je verder de volgende maatregelen nemen:

 1. Reinig en ontsmet meerdere keren per dag materialen en oppervlakken waarmee klanten in de winkel in contact komen. Denk hierbij aan: 
  • Pinapparaten
  • Toonbanken
  • Handgrepen/ deurklinken
 2. Laat een beperkt aantal klanten in de winkel toe zodat iedereen goed de afstand van 1,5 meter kan aanhouden en bepaal van tevoren hoeveel klanten per keer in de winkel aanwezig kunnen zijn. Volgens het protocol verantwoord winkelen dient dit ook buiten de winkel (met een poster) aan gegeven te worden.
 3. Verpak vlees en vleeswaren zoveel mogelijk voor.
 4. Laat klanten zoveel mogelijk pinnen of contactloos betalen. Betaalt een klant met contant geld, was en desinfecteer daarna je handen.
 5. Voorkom handcontact met klanten. Dus ook met het aangeven van producten of een tas. Was je handen na handcontact.

Mag ik handschoenen dragen?
Ja, uiteraard mag je handschoenen dragen. Elke keer dat je anders je handen zou wassen, moet je nu je handschoenen verwisselen. Dus na het aanpakken van contant geld, aanraken van een deurknop, enzovoort.